CateringDe perfecte kaasplank maak je zo - De Honneurs - Catering Nijmegen

18 oktober 2017

Een kaasplank serveren tijdens een (thuis)diner zorgt voor een feestelijk geheel! Voeg het toe als extra gang aan je diner. Of kies ervoor om het zoete dessert te vervangen door een kaasplankje. Er is veel mogelijk.

Maar hoe stel je de perfecte kaasplank samen? Smaken verschillen en er zijn heel veel soorten kazen. Wij geven je handige tips om een mooi kaasplankje te maken voor je gasten.

Tip 1: Kazen selecteren

Start met het kiezen van de kaassoorten. Houd rekening met ongeveer 75-100 gram kaas per persoon. Een goede kaasplank heeft ongeveer drie tot vijf verschillende soorten kaas, van zacht tot scherp. Vind je het lastig om te kiezen tussen alle kazen? Ga dan voor één kaas per kaasfamilie. De vijf kaasfamilies die het meest voorkomen op een kaasplankje zijn:

  1. Witte korstkazen (bijv. Camembert of Brie de Meaux)
  2. Geiten- en schapenkazen (bijv. Pecorino of Bettine Blanc)
  3. Rode korstkazen (bijv. Tallegio of Reblochon)
  4. Harde en halfharde kazen (bijv. Comté of Manchego)
  5. Blauwader kazen (bijv. Gorgonzola of Roquefort)

Tip 2: Presentatie van de kaasplank

De opmaak van je kaasplank is niet alleen belangrijk, maar ook leuk! Serveer de kazen op een grote houten plank. Haal de kaasjes een uur voor het serveren uit de koelkast. Op kamertemperatuur zijn ze het lekkerst. Zorg ervoor dat de kazen op volgorde liggen van smaaksterkte, dus van mild naar pittig. Begin bijvoorbeeld met een zachte witte korstkaas en eindig met een scherpe blauwader kaas. Je kan de kaasjes ook in verschillende vormen snijden, dat staat extra leuk!

Tip 3: Speel met smaken

Maak je kaasplank compleet door te variëren met diverse smaken. Serveer de kazen met appelstroop, een lekkere chutney en ambachtelijk (rozijnen)brood. Je kan een ‘extra touch’ aan je kaasplank geven met verse vijgen, noten en een trosje witte druiven. Tot slot schenk je bij het kaasplankje een mooie (dessert)wijn. Denk bijvoorbeeld aan een goed glas rode wijn, een late bottled vintage port of een zoete Pedro Ximénez. De variaties zijn eindeloos, geniet ervan!

Lijkt het je toch te veel werk om zelf een kaasplank samen te stellen? Dan kunnen wij wellicht iets voor je betekenen. Wij hebben namelijk al kaasplanken gemaakt van 2,5 meter lang!