CateringHet perfecte kerstdiner maak je zo: hoofdgerecht - De Honneurs - Catering Nijmegen

19 december 2017

Onze kerstdiner reeks gaat verder met inspiratie voor het hoofdgerecht van je kerstmenu. Lees snel verder welk heerlijke recept we met je delen! O.. en heb je de inspiratie voor het voorgerecht gemist? Maak je geen zorgen, dat recept lees je hier.

HET HOOFDGERECHT: KALFSHAAS MET GEGRILDE GROENE ASPERGES EN COGNACSAUS

Tip 1 – De ingrediënten: wat heb je nodig?
Om een hoofdgerecht voor 4 personen te maken heb je het volgende nodig:

  • 600 gram kalfshaas  
  • 600 gram roseval aardappels
  • 500 gram groene asperges
  • 100 gram cantharellen (goed schoongemaakt)
  • Takje rozemarijn
  • 2 teentje knoflook (uitgeperst)
  • Halve ui (fijn gesneden)
  • Halve wortel (in kleine stukjes)
  • Halve bleekselderij (ook in kleine stukjes)
  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 100 ml rode wijn
  • 100 ml Cognac
  • 1 pot runderfond (380 ml)
  • 200 ml koksroom
  • Zout en peper

 

Tip 2 – De instructies: hoe bereid je het?
Begin met de roseval aardappeltjes. Verwarm de oven op 180 graden. Was de aardappels, dep ze droog en snijd ze in partjes. Leg de aardappelpartjes op een bakplaat (met bakpapier), verdeel de rozemarijn en geperste knoflook over en tussen de aardappels. Even wat olijfolie, peper en zout er overheen en 30 minuten in de oven.

Ga verder met de Cognacsaus. Verhit olie in een pan en bak de uit, wortel en bleekselderij. Blus de groenten af met de rode wijn, cognac, runderfond en koksroom. Laat dit geheel ongeveer een halfuur sudderen op een laag vuur.

Vervolgens ga je aan de slag met de kalfshaas. Haal de roseval aardappels uit de oven en draai de oventemperatuur terug naar 120 graden. Verhit de boter in een braadpan en bak de kalfshaas beide kanten aan totdat het stuk vlees goudbruin is. Daarna leg je de kalfshaas in een ovenschaal en gaar je hem nog 15 minuten verder in de oven.

Terwijl de kalfshaas verder gaart in de oven, bereid je de andere groenten. Was de asperges en snijd een stukje van de onderkant af. Daarna verwarm je een grillpan op hoog vuur. Ondertussen meng je wat olijfolie met de overgebleven knoflook. Hussel de asperges door het mengsel heen. Grill de asperges ongeveer 10 minuten in de grillpan en vergeet niet om ze regelmatig om te keren. Terwijl je de asperges aan het grillen bent, kun je een pan (zonder olie) verwarmen op het vuur. Als je klaar bent met de asperges, leg je de cantharellen in de andere pan. Bak de cantharellen kort aan totdat ze beetgaar zijn.

Tot slot haal je de Cognacsaus van het vuur en giet je de saus door een zeef.

Tip 3 – De presentatie: hoe maak je het bord op?

  • Leg de groene asperges op de borden
  • Snijd de kalfshaas en verdeel de stukken over de borden (op de groenten)
  • Garneer de borden met cantharellen
  • Maak de gerechten af door een beetje saus op de borden te gieten
  • Serveer de roseval aardappeltjes en de rest van de saus in aparte schalen

Extra tip
Er hoort natuurlijk ook een lekker wijntje bij je hoofdgerecht. Bij dit gerecht schenk je een kruidige rode wijn met tonen van rijp fruit, dat combineert mooi met het kalfsvlees en de smaakvolle Cognacsaus. Denk bijvoorbeeld aan een klassieke Bordeaux uit Frankrijk of een fruitige Pinot Noir.

Ben je benieuwd naar het recept voor je nagerecht? Houd dan onze blog in de gaten!