CateringHet perfecte kerstdiner maak je zo: nagerecht - De Honneurs - Catering Nijmegen

20 december 2017

Last but not least eindigt onze kerstdiner reeks met inspiratie voor het nagerecht van je kerstmenu. Lees snel verder welk heerlijke recept we met je delen, zodat je jouw gasten kan voorzien van een dessert dat helemaal kerstproof is.

O.. en heb je de inspiratie voor de eerdere gangen van het kerstdiner gemist? Geen probleem. De recepten voor het voorgerecht en hoofdgerecht zijn te vinden op onze blog!

HET NAGERECHT: CHEESECAKE VAN WITTE CHOCOLADE MET BASTOGNE BODEM

Tip 1 – De ingrediënten: wat heb je nodig?

  • 1 pak Bastogne koekjes (200 gram)
  • 450 gram blauwe bessen
  • 450 gram roomkaas (bijvoorbeeld Mon Chou)
  • 250 gram witte chocolade
  • 250 gram crème fraîche
  • 225 gram basterdsuiker
  • 100 gram gesmolten roomboter
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels water
  • Sap van 1 citroen
  • 1 zakje vanillesuiker

Tip 2 – De instructies: hoe maak je het?
Begin met de springvorm van je taart. Leg hier bakpapier in en vet de randen in met bakspray of boter. Verwarm de oven voor op 150 graden. Vervolgens doe je de Bastogne koekjes in een kom of keukenmachine en vermaal ze tot kruim. Voeg daarna de gesmolten boter toe en roer alles door elkaar tot een kruimelmengsel. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk goed aan. Zet de springvorm in de koelkast.

Ga verder met het smelten van de witte chocolade. Dit doe je au bain marie. Terwijl de chocola smelt mix je de roomkaas, Mon Chou, bloem, eieren, basterd- en vanillesuiker in een kom tot een glad beslag. Haal de witte chocolade van het vuur en voeg de crème fraîche toe. Roer dit tot een egaal mengsel en voeg toe aan de rest van het beslag. Haal de springvorm uit de koelkast en verdeel het beslag over de springvorm. Zorg voor een gelijkmatige verdeling. Zet de cheesecake in de oven en bak hem ongeveer een uur totdat hij goudbruin is. Als de cheesecake klaar is, laat je hem volledig afkoelen en zet je hem minimaal drie uur in de koelkast.

Als de cheesecake afgekoeld is maak je de bessencompote. Dit gaat heel snel en makkelijk. Doe de blauwe bessen, 75 gram suiker, citroensap en het water in een pan. Breng het geheel op middelhoog vuur aan de kook en laat nog 10 minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur en laat ongeveer 15 minuten afkoelen.

Tip 3 – De presentatie: hoe maak je het bord op?

  • Snijd de cheesecake in vierkante stukken
  • Leg op elk bord een stukje cheesecake
  • Strooi een beetje poedersuiker over de cheesecake en het bordje
  • Maak het gerecht af door een ruime eetlepel bessencompote op elk stuk cheesecake te doen

Extra tip
Je schenkt natuurlijk ook een lekkere dessertwijn bij de cheesecake. Bij dit dessert schenk je een wijn die niet te zoet is en een hint van citrus heeft, dat is lekker bij de volle cheesecake. Denk bijvoorbeeld aan een friszoete Oostenrijkse dessertwijn, zoals een Auslese of Sylvaner.

Wil je toch liever een hartig nagerecht? Maak dan een mooie kaasplank voor je gasten! Hoe je de perfecte kaasplank maakt lees je hier. Wij wensen je hele fijne kerstdagen!